Toen ik 11 jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, stelde ik meteen in het eerste gesprek de vraag: wordt dit een routinekwestie of kan ik beter naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaan? Mijn arts gaf aan dat het goed in zijn ziekenhuis behandeld kon worden maar dat ik natuurlijk een second opinion kon aanvragen. Ik had al veel vertrouwen in hem, maar die opmerking vergrootte mijn vertrouwen nog meer. Ik bleef bij hem en ik ben nog steeds bij hem onder controle.

Veel later heb ik, in overleg met diezelfde arts, een tweede mening gevraagd in een ander ziekenhuis m.b.t. het verlengen van hormoontherapie. Hij juichte dit toe en vroeg mij de groeten aan deze gespecialiseerde arts te doen. Overigens waren beide artsen dezelfde mening toegedaan, wat mij sterkte in het verder volgen van deze therapie.

In mijn praktijk is een van de cruciale vragen die ik stel: heb je vertrouwen in je arts en de behandeling? Want vertrouwen geeft rust en vermindert angstgevoelens. In het kader hiervan komt dan ook regelmatig het onderwerp second opinion ter sprake. Ik heb een aantal vrouwen begeleid in het aanvragen hiervan. Hierdoor hebben zij een beter gefundeerde beslissing kunnen nemen over b.v. operatie en borstreconstructie. In een aantal gevallen is deze ook daadwerkelijk elders of met een andere techniek uitgevoerd.
Het geeft een goed gevoel voor de patiënt mee te kunnen denken en voor zover mogelijk de regie te kunnen behouden tijdens het behandelproces.

B-Force, een initiatief van de Borstkankervereniging Nederland, houdt regelmatig enquetes onder haar leden over borstkanker gerelateerde onderwerpen. Onlangs werd een enquete gehouden over (verzoek tot) een second opinion in een ander ziekenhuis. De tabel hierboven (even klikken voor volledig overzicht) komt uit deze enquete. Zie hier de interessante complete resultaten: https://bforce.nl/…/heb-jij-ervaring-met-een-verzoek-tot-se….
Voordat je aan de gang gaat met een second opinion kun je hier de informatie over de gang van zaken vinden: https://borstkanker.nl/nl/second-opinion.
Vragen om een second opinion is dus heel normaal. Het is geen motie van wantrouwen naar je arts maar een bevestiging voor jezelf. En dat kan rust geven. Dus ja, bij twijfel of behoefte aan meer informatie: doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.