Het is bijna onvermijdelijk dat als je de diagnose borstkanker krijgt, je gaat googelen op internet wat er allemaal over valt te vinden. Voor je het weet, word je overspoeld door veel informatie en verhalen waarvan je eigenlijk niet eens zeker weet of die voor jouw situatie wel van toepassing zijn. En dat in een periode dat je zelf amper bekomen bent van de schrik en niet erg stevig op je benen staat. Er is een aantal zaken die je bij googelen naar ‘borstkanker’ goed in de gaten moet houden:
1. Elke borstkankerpatiënt en dus ook elk verhaal over borstkanker is uniek. Als je een verhaal leest over een borstkankerpatiënte weet je vaak helemaal niet: welk type borstkanker, welke fase, welke behandeling, hormoongevoelig of juist niet? Erfelijk belast? Allemaal heel belangrijke vragen die bepalend zijn bij het eventuele verloop van de ziekte en de behandeling. Vergelijk het met alle bevallingsverhalen die je hoort als je zwanger bent. Ze verschillen allemaal van elkaar en hoeven helemaal niets met jouw zwangerschap of bevalling te maken te hebben maar kunnen je wel behoorlijk van je stuk brengen.
2. Vragen over jouw specifieke situatie stel je in eerste instantie altijd aan je behandelend arts. Maak een lijstje en noteer daarop je vragen, iedere keer als je wat invalt. Een goede arts zal altijd de tijd nemen om die vragen voor je te beantwoorden.
3. Zoek antwoorden op meer algemene vragen op de gespecialiseerde, door artsen ‘bewaakte’ websites zoals die van Borstkankervereniging Nederland www.borstkanker.nl of kanker.nl. Hier vind je inhoudelijk gecontroleerde goede informatie maar ook vragenlijsten die je kunt gebruiken bij het gesprek met je arts.
Op 7 maart jl. heeft de Borstkanker Vereniging Nederland een aantal webinars gehouden over onderwerpen als: Lengte en gevolgen van hormootherapie of Wat kan immuuntherapie betekenen voor borstkanker? Deze vind je terug op hun website. https://borstkanker.nl/nl/webinar-congressen-2018
Want natuurlijk is het heel belangrijk om je te voeden met informatie, zodat je beter samen met de artsen de regie kunt behouden over je behandeling en je leven. Maar zoek deze informatie dan wel op de juiste plekken.