Wat kan coaching bij borstkanker voor je betekenen?

 

"Het waren fijne gesprekken. Vooral de herkenning is fijn. Ik hoefde niet veel uit te leggen, er was begrip, geruststelling en tips voor acceptatie en verwerking. Ik heb er erg veel aan gehad."

Begeleiding bij borstkanker tijdens de behandeling

Als je wordt geconfronteerd wordt met de diagnose borstkanker staat je wereld volkomen op z'n kop. Je ontvangt in korte tijd veel belangrijke informatie van je arts(en) en gespecialiseerde verpleegkundigen over onder andere het behandeltraject en de gevolgen daarvan voor jou. Daarbij wordt vaak ook nog van je verwacht dat je op korte termijn belangrijke keuzes maakt b.v. over borstreconstructie. Dit kan allemaal zó overweldigend zijn, voor jou natuurlijk in de allereerste plaats maar ook voor je gezin, familie of directe omgeving. Ik kan met je meelopen en je helpen zoveel mogelijk de regie te behouden.

Coaching bij borstkanker na afloop van de behandeling

Joepie! De behandelingen zijn voorbij en nu wordt alles weer gewoon! Tenminste... dat denk en hoop jij en met jou je omgeving. Maar dan blijkt dat dat vies tegenvalt. De structuur, de regelmatige bezoekjes aan het ziekenhuis, de gesprekjes daar ... alles houdt op. Je bent weer op jezelf aangewezen. Maar je voelt dat er wat veranderd is...Hoe leer je de nieuwe versie van jezelf weer kennen en hoe kan je omgeving die het beste leren kennen? Na de eerste opluchting kan dit gevoel ook pas veel later opkomen. Laat mij je helpen weer op te staan, vanuit mijn ervaring en mijn kennis.

Kennismakingsgesprek

Het is misschien best spannend, zo'n eerste stap nemen en een kennismakingsgesprek aanvragen. Passen we bij elkaar? Wat kan ik je bieden? Hebben we de beroemde 'klik'? We gaan er gewoon samen achter komen. Het kennismakingsgesprek duurt ongeveer 45 minuten, is gratis, informatief en natuurlijk vrijblijvend. We maken rustig kennis met elkaar, bespreken je verwachtingen en je hulpvraag en of het bij jou past wat ik te bieden heb. Verder bespreken we de kosten, de mogelijkheden tot vergoedingen en hoeveel gesprekken we denken nodig te hebben. Ook zal ik je meteen wat eerste tips aanreiken om je al een beetje op weg te helpen.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Interviews met Jacqueline over coaching bij borstkanker

Op 12 oktober 2021 schoof ik aan bij Radio/tv Sleutelstad uit Leiden om met verpleegkundig specialiste van de mammacare-afdeling van het LUMC, Elly Krol en vlogster en ervaringsdeskundige Gerlinde Vliegenthart mee te praten over 'Wat doet borstkanker met je leven?'. Hier kun je de t.v. opnames terugkijken en hier kun je de opnames als podcast terugluisteren.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een coach? Begeleid je ook de partner of de kinderen? De behandelingen zijn voorbij, maar ik ben niet blij, hoe komt dat? Wat vertel ik over mijn ziekte aan wie? Wat kan ik bij chemo doen aan mijn uiterlijk om zoveel mogelijk mezelf te kunnen blijven? Deze en nog meer vragen kwamen aan bod in een interview  op Instagram Live met een collega uit het Netwerk borstkankerzorgverleners regio Leiden.

 

Het traject

Na het kennismakingsgesprek ontvang je een email waarin ik bevestig wat we hebben besproken en hoeveel gesprekken we denken nodig te hebben. Dat zijn gemiddeld 5-6 gesprekken van 1,5 uur. Het traject is altijd maatwerk en wordt naar jouw behoeftes ingericht. De gesprekken vinden plaats in een rustige en warme omgeving , geen receptie, aanmelden, ziekenhuissfeer, dat heb je al genoeg meegemaakt. Tijdens het eerste gesprek onderzoeken we samen waar je vooral tegen aanloopt en wat wellicht nog meer aandacht verdient. We houden gaandeweg steeds een vinger aan de pols hoe het gaat en of we op de goede weg zijn. Het leven staat natuurlijk niet stil tussen de gesprekken door. Daarom mag je me tussendoor ook even bellen, appen of mailen als je vastloopt, dat is inbegrepen. Je krijgt van mij ook waardevolle papers mee om thuis nog eens rustig door te lezen of met je partner te bespreken, zoals deze over piekergedachtes bij borstkanker. Die krijg je alvast van me.

Online coaching voor iedereen

Woon je niet in de Randstad, regio Leiden of heb je geen energie of tijd om te reizen? Gedurende de coronacrisis heeft het online coachen een vlucht genomen en inmiddels is ruimschoots bewezen dat dit net zo effectief is als face to face coachen. Dat is ook mijn ervaring en die van mijn cliënten. Door de mogelijkheid van online gesprekken via Zoom of Teams werk ik niet perse regio-gebonden, maar ben ik beschikbaar voor iedereen.

Vaak proberen we, als dat mogelijk is, het laatste afsluitende gesprek wel persoonlijk te doen. Alleen... de thee, koffie met wat lekkers of gezonds erbij, daar moet je wel even zelf voor zorgen.